Ouale reprezinta una din mancarurile
naturale demonizate de nutritia industriala in ultimile decenii, mai ales
pentru ca ele contin o cantitate mare de grasimi saturate si colesterol.
Este adevarat. O mare parte din
caloriile din oua provin din grasimi saturate si contin o cantitate mare de
colesterol. Un ou mare contine 2 grame (23% din toate caloriile) de grasime
saturata, si 212 mg de colesterol
Cat de nocive pot fii ouale pentru culturisti ?
Este adevarat ca ouale au o
cantitate mare de colesterol dar adevarul este ca nu exista nici o legatura
intre oua si afectiuni cardiovasculare ,deci ele sunt foarte bune
pentru a fii consumate de cei ce fac culturism ,dar nu in exces.
O conceptie gresita foarte des
intalnita cu privire la sanatate si nutritie este ca grasimile saturate
cauzeaza boli cardiace. Lucrul asta nu a fost niciodata demonstrat si studiile
arata, de fapt, ca grasimile saturate nu sunt asociate cu bolile cardiace sub nici o forma
Concluzie :
Este clar ca nu exista nici o
asociere directa intre consumul de oua si afectiunile cardiace, iar faptul ca ouale au un continut mare de colesterol si grasimi saturate pur si
simplu nu conteaza.
Adevarul este ca, colesterolul este
o substanta absolut vitala pentru viata omului si este continuta in proportii
mari in fiecare celula din corpurile noastre. Grasimea saturata este un
combustibil sanatos.
Unul din lucrurile pe care le-am observat de cand numar caloriile alimentelor pe care le
consum este cat de nutritive sunt ouale in pofida numarului mic de calorii pe
care le au.
Consum 2-3 oua intregi pe zi si,
aliniate cu suplimentele mele nutritive, ele reprezinta cea mai importanta
sursa de vitamine si minerale zilnica. Asta se intampla deoarece oul este un
“cal de tractiune” in ceea ce priveste nutrientii si contine toate “caramizile”
necesare pentru a transforma o singura celula fertilizata galinacee intr-un
puisor multicelular.
Oul contine o mare cantitate de
proteina animala cu extrem de multa bio-disponibilitate. Cu alte cuvinte,
aminoacizii din ele sunt disponibile in rapoarte usor de utilizat pentru
organismul uman.
Vitamine si minerale
Daca arunci o privire la ouale pe care le manaci vei
descoperi cu placere ca ele sunt bogate in vitaminele A, E, B1 (thiamina), B2
(riboflavina), B5 (acid pantothenic), B5 (piridoxina), B12 si acid folic. De
asemenea, ouale abunda in minerale: calciu, fier, fosfor, zinc si seleniu.
Alti nutrienti
Aditional, ouale contin cholina ,care nu este considerat un nutrient
esential dar are foarte multe beneficii asupra sanatatii.
Ouale sunt foarte bogate in antioxidantii,
continand si luteina si zeaxantina, care au un efect protector asupra ochilor –
pe langa multe alte beneficii.
Glucoza, insulina si satietatea
Ouale contin carbohidrati , zero si prin urmare, efectele lor asupra glucozei din
sange si, indirect, asupra insulinei, sunt foarte mici.
De asemenea, au un scor de satietate
mare (un indicator care arata cat de mult anumite mancaruri conduc la senzatia
de “plin” satisfacand apetitul). Din acest motiv, ouale sunt considerate o
mancare ideala pentru slabit.
Daca vei intelege ca a consuma oua
nu aduce nici un risc cardio-vascular, atunci nu ramane decat faptul ca ele
reprezinta una din mancarurile cele mai hranitoare de pe planeta.
Au putine calorii, foarte putini
carbohidrati, au un efect profund asupra satietatii si, deci, pot fi
considerate mancarea ideala in dietele pentru slabit.
Sunt ieftine, usor de cumparat,
foarte usor de gatit si, pe deasupra, au un gust fantastic care poate fi
imbinat in o multime de retete alimentare ,dar cele mai bune
pentru culturisti sunt ouale fierte .
Articol scris de dodorel62
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu